ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣMEDIAPLUSΑΡΓΟΥΣ-ΜΥΚΗΝΩΝΕΛΛΑΔΑΝΕΑ

ΑΡΓΟΣ: Υπάρχει ο γνωστός «πίθος των Δαναΐδων».

Μία από τις 50 όμως Δαναίδες, η Υπερμνήστρα, που είχε παντρευτεί το Λυγκέα, επειδή, λένε, έμεινε ευχαριστημένη από την πρώτη νύχτα του γάμου, τον ερωτεύτηκε και από αγάπη του χάρισε τη ζωή. Ο Δαναός βασιλιάς του Άργους, για να τιμωρήσει την ανυπακοή της, τη φυλάκισε και την πέρασε από δίκη. Η δίκη αυτή έγινε στον ιστορικό χώρο του αρχαίου Κριτηρίου του Άργους.

Όλα αυτά σύμφωνα με το μύθο και τη διήγηση του περιηγητή Παυσανία.

Ο χώρος του Κριτηρίου βρίσκεται στους πρόποδες της Λάρισας-λόφος της πόλης του Άργους, στον ισοπεδωμένο χώρο που σχηματίζεται στα βορειοανατολικά του αρχαίου θεάτρου και σε απόσταση 100 περίπου μέτρων από αυτό. Αποτελείται από ένα εντυπωσιακό άνδηρο, διαστάσεων 35Χ21 μ., στο οποίο οδηγούσε μια κεντρική κλίμακα. Ένα τμήμα της επιφάνειάς του είναι λαξευμένο στο βράχο και το υπόλοιπο στηρίζεται σε ανάχωμα, που το κρατάει. Η παρουσία αναθηματικών ενεπίγραφων ανάγλυφων, που εικονίζουν τις «Επιτελίδες», θεότητες που σχετίζονται με την απονομή δικαιοσύνης, οδήγησε στην ταύτιση του κτηρίου με το «Κριτήριο», ως χώρο δικαστηρίου, ίσως το αρχαιότερο της πόλης. Υπάρχει μεγάλη ομοιότητα του αργείτικου Κριτηρίου με τον Αθηναϊκό Άρειο Πάγο.

Ο χώρος αυτός πήρε τη σωζόμενη διαμόρφωση του από τον 6ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.Στο χώρο αυτό ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Αδριανός, στα μισά του 2ου μ.Χ. αιώνα, έκτισε το Νυμφαίο, μια μνημειακή κρήνη, τύπου «Νυμφαίου-Σπηλαίου»για την περισυλλογή και τη διοχέτευση στην πόλη του Άργους του νερού, που μετέφερε το Αδριάνειο Υδραγωγείο.

Πηγή: Wikipedia

Giorgos Liapis

What's your reaction?