ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TVΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιώργος Ρώρος: Κατάρτιση δημοτικού σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης

Την ανάγκη κατάρτισης δημοτικού σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης, επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο επικεφαλής της παράταξης «Ωρα Πατρών», Γιώργος Ρώρος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Το αποτύπωμα που άφησε η υγειονομική κρίση του COVID-19 αλλά και η ενεργειακή κρίση εντείνει τις ανισότητες στην κοινωνία μας.

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πρωταγωνιστή το Δήμο Πατρέων έχει τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας. Προφανώς οι παραπάνω συνθήκες συνέβαλαν στην δυσχέρεια εύρεσης εργασίας και αύξησαν τις απολύσεις. Ο Δήμος Πατρέων έχει κάνει ορισμένα βήματα τα προηγούμενα χρόνια με την οργάνωση του Κέντρου Κοινότητας και της Δομής Αστέγων για τις ευάλωτες ομάδες αξιοποιώντας προγράμματα της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Καθότι οι συνθήκες που διαμορφώνονται γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για τις κοινωνικές ομάδες και με το δεδομένο της μείωσης οικονομικής ενίσχυσης των ΟΤΑ από την κυβέρνηση, η θέση του Δήμου μας έχει γίνει πιο επισφαλής και πιο ασταθής. Η κατάρτιση ενός δημοτικού σχεδίου κοινωνικής αλληλεγγύης είναι μια επιτακτική ανάγκη καθορισμού των μέσων που μπορεί να προσφέρει ο Δήμος Πατρέων σε συνδημότες μας. Ως βάση στην παραπάνω πρότασή μας θέτουμε στη δημοτική αρχή και στην κοινωνία κάποιους άξονες ενίσχυσης των πρωτοβουλιών που μπορούν να εκκινήσουν το διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς:

1) Ανίχνευση καταστάσεων κινδύνου και προσωπικών, οικογενειακών και κοινοτικών αναγκών στην περιοχή μας.

2) Αξιολόγηση καταστάσεων ανάγκης και διενέργεια κοινωνικής διάγνωσης από διεπιστημονική σκοπιά, με αιτήματος του ατόμου, των μελών του οικογενειακού ή κοινωνικού του κύκλου.

3) Παροχή πληροφοριών, καθοδήγησης και συμβουλών σε άτομα σχετικά με τα κοινωνικά δικαιώματα και τους πόρους και τις κοινωνικές δράσεις στις οποίες μπορεί να έχουν πρόσβαση.

4) Ανάληψη προληπτικών ενεργειών, κοινωνικής αντιμετώπισης και απαραίτητων παρεμβάσεων σε καταστάσεις κοινωνικής ανάγκης και διενέργεια της αξιολόγησής τους.

5)Ενθάρρυνση της ενεργού συμμετοχής των πολιτών μέσω κοινωνικο-εκπαιδευτικών στρατηγικών που προάγουν την αλληλεγγύη και την οργανωμένη κοινωνική συνεργασία.

6) Συνέχιση παροχής υπηρεσιών βοήθειας στο σπίτι.

7) Παροχή υπηρεσιών κοινωνικο-εκπαιδευτικής παρέμβασης εκτός κατοικίας για παιδιά και εφήβους.

8) Προώθηση μέτρων εκπαίδευσης, απασχόλησης και κοινωνικής ένταξης.

9) Εφαρμογή πρωτοκόλλων ανίχνευσης, πρόληψης και φροντίδας σε περίπτωση κακοποίησης στις πιο ευάλωτες ομάδες. Ο συντονισμός των παραπάνω ενεργειών απαιτείται να πραγματοποιηθεί με εξειδικευμένους κοινωνικούς λειτουργούς του Δήμου, με εκπροσώπους συλλογικοτήτων κοινωνικής πρόνοιας, με μέλη της ιατρικής και πανεπιστημιακής κοινότητας και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

Η εμπλοκή όλων των παραπάνω θα μπορέσει να θέσει σε περαιτέρω επιτάχυνση των διαδικασιών πρόληψης και αντιμετώπισης των αναγκών των ευάλωτων μελών της κοινωνίας μας. Ας δείξουμε ότι ως Δήμος μπορούμε να στηρίξουμε όλες και όλους που χρειάζονται την βοήθεια μας.

Για την κοινωνία της συνοχής, την κοινωνία της αλληλεγγύης…».

ΠΗΓΗ:pelop.gr