ΚΥΒΕΡΝΗΣΗMEDIAPLUSΔΗΜΟΣΙΟΕΛΛΑΔΑ

Η πρώτη δημόσια παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη, μετά τις “πληγές” της κακοκαιρίας

Τη στιγμή που η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη εδώ και δυο εικοσιτετράωρα με τα σφοδρά πυρά του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διαχείριση της “Ελπίδας” και η πρωτοφανής ταλαιπωρία εκατοντάδων πολιτών στην Αττική Οδό, αλλά και σε έτερους μεγάλους οδικούς άξονες της πρωτεύουσας ήδη προκαλεί… ρωγμές στο προφίλ της, τα βλέμματα εστιάζουν στη σημερινή πρωινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Μία συνεδρίαση, η οποία μπορεί να ήταν προγραμματισμένη, ωστόσο αποκτά τη δική της άκρως ενδιαφέρουσα διάσταση, καθώς θα αποτελέσει αφορμή για την πρώτη δημόσια παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στον απόηχο του κύματος της κακοκαιρίας που έπληξε την Αθήνα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, κυβερνητικά στελέχη δεν έδιναν λεπτομέρειες για το μοτίβο της εισαγωγικής τοποθέτησης του πρωθυπουργού. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι, όπως έπραξε σε ανάλογες περιπτώσεις στο παρελθόν, ο κ. Μητσοτάκης δε θα ωραιοποιήσει την κατάσταση, μιλώντας για τα προβλήματα που προέκυψαν, αλλά και για την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού.Remaining Time-0:00FullscreenMute

“Οι υπεύθυνες κυβερνήσεις κρίνονται από το αποτέλεσμα και όχι από τις δηλώσεις. Εμείς δεν είμαστε εδώ για να συγκαλύπτουμε αλλά για να προσπαθούμε συνεχώς για το καλύτερο, να είμαστε διαφανείς και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Οφείλουμε, λοιπόν, μία μεγάλη “συγγνώμη” σε όσους πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, αλλά και ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους περισσότερους από 7.000 κρατικούς λειτουργούς που 48 ώρες τώρα δίνουν μάχη, προκειμένου να αποτρέψουν τα χειρότερα”, αναφέρουν παράγοντες της κυβέρνησης και σημειώνουν πως η σφοδρή κακοκαιρία “ήταν ένα crash test που σε κάποια πράγματα πήγαμε καλά και σε κάποια άλλα πρέπει να γίνουμε πολύ καλύτεροι”.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνουν στελέχη, για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με τον εγκλωβισμό περίπου 2.500 οχημάτων και 4.500 επιβατών στην Αττική Οδό, εξελίχθηκε μία πολύ δύσκολη επιχείρηση από την Πολιτική Προστασία, τον Στρατό, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική, τις Ένοπλές Δυνάμεις, το ΕΚΑΒ, εθελοντές. Παράλληλα:

-Κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας η Πυροσβεστική Υπηρεσία στην Περιφέρεια Αττικής με 1.500 πυροσβέστες σε 24ωρη βάση επενέβη σε 745 μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο ενώ δέχτηκε 915 κλήσεις. Επίσης πραγματοποιήθηκαν 140 μεταφορές ατόμων από και προς υγειονομικές μονάδες για αιμοκάθαρση ή για παροχή ιατρικής φροντίδας και 18 απεγκλωβισμοί ατόμων από ανελκυστήρες.

Η ΕΛ.ΑΣ. διέθεσε  περίπου 4.000 αστυνομικούς  μαζί με σχεδόν 900 αυτοκίνητα. Από τη Δευτέρα το πρωί μέχρι και χθες το κέντρο της Άμεσης Δράσης δέχθηκε πάνω από 2.200 κλήσεις για παροχή οποιασδήποτε βοήθειας και συνδρομής σε συμπολίτες μας.

Πέραν, πάντως, της αναγνώρισης των όποιων αδυναμιών στη διαχείριση της “Ελπίδας”, αυτό που γίνεται εμφανές από τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στη διάρκεια των τελευταίων ωρών είναι τα…πυρά εναντίον της διαχειρίστριας εταιρείας της Αττικής Οδού. “Η εταιρεία έχει την ευθύνη να κρατάει τον δρόμο ανοιχτό κι αυτό έκανε μέχρι τώρα. Αυτή τη φορά δεν έγινε έτσι. Σχέδια, υποχρεώσεις, κινήσεις που θα έπρεπε να έχουν γίνει από τον παραχωρησιούχο, δεν έγιναν με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν χιλιάδες οχήματα και να ταλαιπωρηθούν εκατοντάδες συμπολίτες μας.

Όταν λοιπόν σήκωσε ψηλά τα χέρια η διαχείριση της εταιρείας το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, Αστυνομία, Στρατός, Πυροσβεστική, Πολιτική Προστασία κατέβαλαν υπεράνθρωπες πολύωρες προσπάθειες για να απεγκλωβίσουν και να προστατέψουν ζωές. Για όλα αυτά που υπέστησαν οι συμπολίτες μας θα υπάρξουν κυρώσεις, θα αποδοθούν ευθύνες,  αλλά και για ηθικούς λόγους είναι απαραίτητο να αποζημιωθούν”, είναι το μήνυμα που εκπέμπεται. Στο πλαίσιο αυτό, μετά από επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη διοίκηση της παραχωρησιούχου εταιρείας της Αττικής Οδού θα καταβληθεί το ποσό των 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο αυτοκίνητο.

Παράλληλα,  με εντολή του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, συγκροτήθηκε Επιτροπή Διερεύνησης. Όπως προβλέπει ο νόμος, η Επιτροπή θα θέσει στο…μικροσκόπιο τις ευθύνες του παραχωρησιούχου, αλλά και του λειτουργού, προκειμένου να εισηγηθεί στον αρμόδιο υπουργό την επιβολή των αυστηρών κυρώσεων που προβλέπονται. “Χωρίς αμφιβολία, όταν υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα αποδεικνύεται ότι ο σχεδιασμός δεν λειτούργησε. Το γιατί δεν λειτούργησε ο σχεδιασμός και σε ποιο επίπεδο, θα εξηγηθεί με απόλυτο τρόπο. Υπήρχαν χιλιάδες κόσμου που ήταν για ώρες εγκλωβισμένοι μέσα στα αυτοκίνητά τους και νοικοκυριά που έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Πάντως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπήρξε μία χιονόπτωση, που ο όγκος, η διάρκειά και η σφοδρότητά της  ήταν πρωτόγνωρη για το λεκανοπέδιο, χωρίς όμως αυτό να αποτελεί δικαιολογία για τα όσα συνέβησαν”, επισημαίνουν στελέχη.

“Αυτή η κυβέρνηση δεν έχει καμιά δυσκολία να αναλαμβάνει τις ευθύνες της και θα το κάνει. Αλλά και οι ευθύνες άλλων που είχαν εγγυηθεί ότι οι δρόμοι θα μένουν ανοιχτοί και αυτό δεν έγινε και αυτές θα αποδοθούν. Οι πολίτες να είναι σίγουροι ότι και αυτό θα γίνει. Ευθύνες όμως υπάρχουν και στους φορείς εκείνους που ήταν επιφορτισμένοι να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς. Δυστυχώς, αυτό δεν έγινε”, προσθέτουν.

capital.gr

What's your reaction?