MEDIAPLUSΕΛΛΑΔΑΜΕΤΑΛΛΑΞΗΝΕΑΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥΓΕΙΑ

Κλειστα σχολεια αυριο Παρασκευή (14/1) λογω κορονοϊου (ΛΙΣΤΑ)

Μπορεί τα νέα μέτρα με τα οποία άνοιξαν τα σχολεία να καθιστούν δύσκολο το κλείσιμο σχολείων, αλλά και τμημάτων, ωστόσο με μερικά τμήματα έκλεισαν.

Υπενθυμίζεται ότι από την προσεχή Δευτέρα άνοιξαν ξανά τα σχολεία με το 50%+1 να ισχύει ξανά.

Ενα μέτρο, το οποίο σύμφωνα με τον καθηγητή Βατόπουλο δεν το αποφάσισε η Επιτροπή.

Ηταν κάτι που αποφάσισε η Πολιτεία, αποκάλυψε σε δηλώσεις του πρόσφατα!

Το 50%+1 στα σχολεία ήταν απόφαση του Υπουργείου και όχι τη Επιτροπής

Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφέρθηκε στην απόφαση για το 50%+1 που εφαρμόζεται για να κλείσει μία τάξη, και ξεκαθάρισε ότι αυτό το μέτρο δεν συζητήθηκε ούτε προτάθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, στην οποία είναι μέλος, αλλά τέθηκε από το υπουργείο.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

«Το πρωτόκολλο του 50%+1 κρουσμάτων (ώστε να κλείσει ένα σχολικό τμήμα), δεν ήταν κάτι που συζήτησε η Επιτροπή. Αυτό ουσιαστικά μπήκε από το υπουργείο, κατά τη γνώμη μου ως όριο πάνω από το οποίο δεν μπορεί πλέον – για εκπαιδευτικούς λόγους – να γίνεται μάθημα. Δεν μπορούμε να βάλουμε εμείς ένα όριο, έτσι οριζόντιο από τώρα».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, πρόσθεσε πως την εικόνα στα σχολεία την εξετάζουν καθημερινά και το πότε πρέπει να κλείνει μία τάξη ή όχι εξαρτάται και από τις συρροές που θα δούμε.

«Αν ξαφνικά δεις μια μεγάλη συρροή σε ένα σχολείο, και πέντε παιδιά να είναι τα άρρωστα, θα χρειαστεί να κλείσει το σχολείο, έτσι κι αλλιώς. Μπορεί να έχει 20 ασθενείς, που δεν συνδέονται μεταξύ του και να μην χρειάζεται να το κάνεις. Δεν είναι εύκολο να βάλεις ένα όριο», εξήγησε.

Η Όμικρον δεν είναι γριπούλα

Αναφορικά με την Όμικρον, τόνισε ότι ακόμα δεν έχει ξακαθαριστεί το τοπίο, ωστόσο «φαίνεται ότι είναι πολύ μεταδοτική και λιγότερο παθογόνος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι μια απλή γριπούλα, σε καμία περίπτωση. Ακόμα δεν έχουμε πολλές νοσηλείες από Όμικρον, ίσως όμως αυτό να οφείλεται στο ότι είναι σχετικά νωρίς η διασπορά της και αφορά νεότερους».

Το νέο self test πρέπει να κάνουν σήμερα ή το αργότερο αύριο, Παρασκευή το πρωί οι μαθητές για το σχολείο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, έχουν ήδη προμηθευτεί πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά self test από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των δυο πρώτων εβδομάδων επαναλειτουργίας των σχολείων, δηλαδή από 10 Ιανουαρίου έως και 21 Ιανουαρίου 2022.

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Παρασκευής (14/1).

Ο έλεγχος μέσω self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Σύμφωνα με τον πρόσφατο οδηγό που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ, μαθητές και πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου θα προσέρχονται στα σχολεία με τρία self test που θα έχουν πραγματοποιηθεί εντός 24ώρου.

Aπό 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα πραγματοποιούν δύο self test 24ώρου την εβδομάδα.

Εάν το self test βγει θετικό, τότε θα πρέπει να πραγματοποιείται rapid test μέσα στις επόμενες 24 ώρες και εφόσον αυτό είναι θετικό τότε το κρούσμα θα απομονώνεται και εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης. Σε περίπτωση που το rapid test είναι αρνητικό, τότε επιστρέφει κανονικά στο σχολείο.

Aνεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό, για την εβδομάδα 10-15 Ιανουαρίου, θα πρέπει να κάνουν δύο rapid test ή PCR εντός 48ωρου και ένα self test εντός 24ωρου.

Από 17 Ιανουαρίου και στη συνέχεια θα κάνουν δύο rapid test ή PCR 48ωρου. Εάν το PCR βγει θετικό, τότε το κρούσματα απομονώνεται και εκδίδει κανονικά πιστοποιητικό. Εάν το rapid test βγει θετικό, πάλι απομονώνεται το κρούσμα, ωστόσο απαιτείται και θετικό PCR για να εκδοθεί το πιστοποιητικό νόσησης.

Προϋποθέσεις επιστροφής στο σχολείο

Όσοι έχουν εμφανίσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής κλινικά και διαγνωστικά κριτήρια:

Άτομα με συμπτώματα

Δεν εμφανίζουν πυρετό για πάνω από 24 ώρες και έχουν βελτίωση των συμπτωμάτων

Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να προσκομίσουν αρνητικό self test την έκτη ημέρα

Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα

Όσοι δεν διαγνωστεί θετικοί χωρίς να έχουν παρουσιάσει συμπτώματα επιστρέφουν στο σχολικό περιβάλλον μετά την πάροδο τουλάχιστον πέντε ημερών εφόσον πληρούνται τα εξής διαγνωστικά κριτήρια:

Οι μαθητές και οι πλήρως εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες εντός τριμήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό επιστρέφουν με αρνητικό self test την έκτη ημέρα.

Οι ανεμβολίαστοι ή μη νοσήσαντες εντός 3μήνου εκπαιδευτικοί/λοιπό προσωπικό θα πρέπει να υποβληθούν σε rapid τεστ την έκτη ημέρα.

Ο ΕΟΔΥ σημειώνει ότι για την την ασφαλή επιστροφή συστήνεται αδιάλειπτη και ορθή χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (KN95, N95, FFP2 ή ισοδύναμης) ή διπλής μάσκας έως την ολοκλήρωση τουλάχιστον δέκα ημερών από το θετικό τεστ για ασυμπτωματικά κρούσματα ή την ημερομηνία έναρξης συμπτωμάτων για τα συμπτωματικά κρούσματα.

κλειστα σχολεια αυριο Παρασκευή (14/1) λογω κορονοϊου

Ας επιστρέψουμε όπως στη λίστα με τα σχολεία, για την ακρίβεια τα τμήματα που θα είναι κλειστά αύριο.

Σϋμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Παιδείας, αύριο θα είναι κλειστά τα εξής τμήματα:

What's your reaction?