ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανατροπή με ημερομηνία αίτησης – Οι φετινοί δικαιούχοι

Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Κοινωνικό Τουρισμό 2023 να ξεκινά νωρίτερα, πάμε για καθιερωμένη ημερομηνία αιτήσεων, όπως γίνεται κάθε χρόνο.
Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Ανατροπή με ημερομηνία αίτησης – Οι φετινοί δικαιούχοι
Ξεκινούν σε λίγο καιρό οι νέες αιτήσεις Κοινωνικού Τουρισμού 2023. Το δημοφιλές πρόγραμμα με voucher διακοπών ξεκινά και φέτος «στην ώρα του», ενώ θα αρχίσει να «τρέχει» από την 1η Ιουλίου.

Αρχικά, είχαν διαρρεύσει κάποιες πληροφορίες ότι επρόκειτο να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων μέσα στον Μάιο, όμως φαίνεται ότι κάτι τέτοιο τελικά δεν θα γίνει και όλα δείχνουν ότι οι αιτήσεις θα γίνουν μέσα στον Ιούνιο, το πιθανότερο το πρώτο 15ήμερο. Στους δικαιούχους δεν αλλάζει κάτι, ούτε φέτος, υπενθυμίζεται όμως, πως όσοι επωφελήθηκαν πέρσι από το πρόγραμμα, δεν μπορούν να πάρουν και φέτος να κάνουν αίτηση, μιας και έχουν το δικαίωμα μια φορά κάθε δύο χρόνια.

Κοινωνικός Τουρισμός 2023: Οι δικαιούχοι και ποιοι «κόβονται»
Ο «Κοινωνικός Τουρισμός 2023» είναι πρόγραμμα της ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ και δικαιούχοι είναι όσοι:

Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες 50 ημέρες εργασίας.
Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας.
Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα) ή συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας).
Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2023-2024:

  1. Οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι.
    Αντιθέτως, εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα δύο συνεχόμενων περιόδων με όλα τα δηλωθέντα στην αίτησή τουςόσοι δικαιούχοι ανήκουν στην κατηγορία των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

Επίσης, συμμετέχουν όσοι δηλώνουν στην αίτησή τους ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία στο ίδιο ποσοστό.

  1. Οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρου 3 της παρούσας.
    Πότε είναι η αίτηση για «Τουρισμό για Όλους»
    Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» θα ξεκινήσουν λίγο μετά τα μέσα Ιουνίου και θα γίνουν και φέτος στην πλατφόρμα tourism4all.gov.gr. Θα δοθούν voucher 150 ευρώ σε περίπου 125.000 δικαιούχους οι οποίοι θα μπορούν να τα εξαργυρώσουν από τον Ιούλιο του 2023. Υπενθυμίζεται ότι οι τελικοί δικαιούχοι θα επιλεχθούν με κλήρωση και με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια.

Τουρισμός για Όλους 2023: Δικαιούχοι και εισοδηματικά κριτήρια
Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, οι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ορίζεται ως ανώτατο εισόδημα τα 16.000 ευρώ.

Με 1 τέκνο τα 17.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 19.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 21.000 ευρώ εισόδημα.
Για τους πολύτεκνους ορίζεται 26.000 ευρώ εισόδημα.
Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ.
Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ εισόδημα.
Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ εισόδημα.
Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ εισόδημα.
Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ εισόδημα.

ΠΗΓΗ: ieidiseis