ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑΝΟΜΟΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TVΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Με λαμπρότητα τα Θυρανοίξια του Οσίου Βησσαρίωνος στη Μεσσηνία

Με την παρουσία πλήθους πιστών από την γενέτειρα του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, το Πεταλίδι, από την Καλαμάτα, τη Μεσσήνη και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και από την Λαμία και την Υπάτη Φθιώτιδας, τελέσθηκαν χθες, τα θυρανοίξια του πρώτου ναού, επ’ ονόματι του νέου Αγίου της Ορθοδόξου Εκκλησίας, του Οσίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου, στο Πεταλίδι.

Της τελετής προηγήθηκαν ο όρθρος και αρχιερατικό συλλείτουργο, στον ναό του Αγίου Νικολάου Πεταλιδίου, χοροστατούντος και προεξάρχοντος του μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών και συνιερουργούντος του μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσοστόμου. Τους αρχιερείς πλαισίωσαν ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Φθιώτιδος και Μεσσήνιος στην καταγωγή, αρχιμανδρίτης Εφραίμ Τριανταφυλλόπουλος, ο ηγούμενος της μονής Αγάθωνος αρχιμανδρίτης Γερμανός Γιαντσίδης, ο ιεροκήρυκας της μητρόπολης Φθιώτιδος αρχιμανδρίτης Ηρωδίων Ρίζος και πλειάδα κληρικών από την Φθιώτιδα και την Μεσσηνία.

Πριν το τέλος της λειτουργίας ο μητροπολίτης Μεσσηνίας λέγοντας πως “οι άγιοι είναι γέφυρες μεταξύ Θεού και ανθρώπων, αλλά ο Άγιος Βησσαρίωνας είναι και γέφυρα μεταξύ Μεσσηνίας και Φθιώτιδος”. Ευχαρίστησε τους παρισταμένους κληρικούς, το ζεύγος Ανδρέα Ανδριανοπούλου και Χριστίνας – Μαρίας Μητροπούλου, οι οποίοι αποτελούν τους δωρητές του παρεκκλησίου, τον επίσης δωρητή του τέμπλου και όλων των υλικών ελαιοχρωματισμού και στεγανοποίησης του ναού Χρήστο Κάτσο, τον μαρμαροτεχνίτη και γλύπτη Κωνσταντίνο Δούση που φιλοτέχνησε την μαρμάρινη εικόνα και επιγραφή άνωθεν της κεντρικής θύρας και όλους όσους επώνυμα ή ανώνυμα προσέφεραν, ώστε να καλλωπισθεί και εξοπλισθεί ο ναός.

Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε δύο πρόσωπα που, όπως χαρακτηριστικά είπε, “έδωσαν τον εαυτόν τους, ώστε να στηθεί και περατωθεί αυτός ο νέος ναός. Τα πρόσωπα αυτά είναι ο πρωτοσύγκελλος της μητρόπολης Μεσσηνίας, ο πατήρ Φίλιππος και ο Γιώργος Δημόπουλος, υπάλληλος της μητρόπολης, αλλά πάνω απ’ όλα φίλος και συνεργάτης”.

Στη συνέχεια εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τους παρισταμένους άρχοντες της τοπικής κοινωνίας, τους δημάρχους Μεσσήνης Γεώργιο Αθανασόπουλο και Καλαμάτας Αθανάσιο Βασιλόπουλο, τους βουλευτές Μεσσηνίας Ιωάννη Λαμπρόπουλο, Μίλτο Χρυσομάλλη και Περικλή Μαντά, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα, τον αντιπεριφερειάρχη Στάθη Αναστασόπουλο και τους πολυπληθείς περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους.

Τέλος, “ως πολύτιμο πετράδι στο περιδέραιο των ευχαριστιών” εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στον φίλο, αδελφό και συνοδοιπόρο στα εκκλησιαστικά θέματα, σεβασμιώτατο μητροπολίτη Φθιώτιδος Συμεών.

Ευχήθηκε ο Θεός, διά πρεσβειών του Οσίου Βησσαρίωνος, να του χαρίζει υγεία και μακροημέρευση, ώστε να ποιμαίνει τον λαό που η Εκκλησία του εμπιστεύθηκε.

Αμέσως μετά ο μητροπολίτης Φθιώτιδος αντιφωνώντας και ανταποδίδοντας τις ευχαριστίες, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του Οσίου Βησσαρίωνος, στην αγιασμένη βιωτή και πορεία του, τόσο στη μονή Δήμιοβας όσο και στη μονή του Αγάθωνος και ευχαρίστησε τον μητροπολίτη Μεσσηνίας για την τιμή και την φιλοξενία που επεφύλαξε, τόσο στον ίδιον, όσο και στους κληρικούς και λαϊκούς της συνοδείας του και ευχήθηκε να ομοιάσουμε στον Άγιο Βησσαρίωνα, γενόμενοι κι εμείς φίλοι Θεού όπως κι εκείνος.

Τέλος, προσκόμισε προσκλήσεις του δημάρχου Λαμιέων Ευθυμίου Καραΐσκου, προς τους δημάρχους Μεσσήνης και Καλαμάτας, ώστε να παρευρεθούν τον προσεχή Ιανουάριο στις εορταστικές εκδηλώσεις προς τιμήν του Οσίου Βησσαρίωνος.

Στη συνέχεια, άπαντες μετέβησαν στον χώρο πλησίον του προσκυνηματικού ναού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής, της καλουμένης “Πεταλιδιωτίσσης” και τελέσθηκε η τελετή των θυρανοιξίων του, εκεί ανεγερθέντος, ιερού ναού επ’ ονόματι του Αγίου Βησσαρίωνος του Αγαθωνίτου. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποίαν ο σεβασμιώτατος Φθιώτιδος, εισερχόμενος στον ναό αντίκρυσε την απεικόνιση της Κοιμήσεως του Αγίου Βησσαρίωνος, εμπεριέχουσα τους αειμνήστους, μητροπολίτη Φθιώτιδος κυρό Δαμασκηνό και τότε ηγούμενο της μονής Αγάθωνος αρχαιμανδρίτη. Γερμανό Δημάκο, γεγονός που τον έκανε να μην μπορεί να κρατήσει τα δάκρυά του, εκφράζοντας δημοσίως την ευγνωμοσύνη του προς τον σεβασμιώτατο. Μεσσηνίας, καλώντας τους ιεροψάλτες να ψάλουν το πολυχρόνιον του οικείου ποιμενάρχη.

ΠΗΓΗ:eleftheriaonline