ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ

Μυοκάστορας γίγας βρέθηκε σε πλαζ της Πάτρας

Περίεργο τρωκτικό εμφανίστηκε εχθές Τρίτη (23/05) στην ευρύτερη περιοχή της πλαζ στην Πάτρα. Πρόκειται για «Μυοκάστορα», ο οποίος επιτίθεται και σε μεγαλύτερα ζώα, όπως οι γάτες

Όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες το τρωκτικό έχει μήκος τουλάχιστον 50 πόντους και έχει διπλή σειρά από κοφτερά δόντια κάστορα!

Διερχόμενοι επικοινώνησαν με το Λιμεναρχείο αλλά στην Πάτρα προκειμένου να περισυλλέξουν το ζώο.

Μυοκάστορας γίγας βρέθηκε σε πλαζ της Πάτρας

Τι είναι ο Μυοκάστορας

Ταξινομείται ως τρωκτικό θηλαστικό και μοιάζει σαν τεράστιος αρουραίος. Τα ενήλικα άτομα έχουν μήκος, σώματος 40-60 εκατοστά, ουράς 30-45 εκατοστά και ζυγίζουν συνήθως 6-9 κιλά. Ζουν περί τα τρία έως πέντε έτη και διακρίνονται για την μεγάλη τους αναπαραγωγική ικανότητα, καθόσον μπορούν να ζευγαρώσουν από την ηλικία των 4 μηνών ενώ το θηλυκό μπορεί να γεννήσει μέχρι 3 φορές το χρόνο και μέχρι 13 μικρά την κάθε φορά.

Μυοκάστορας γίγας βρέθηκε σε πλαζ της Πάτρας

Ζει στις όχθες ποταμών και λιμνών, σε κανάλια, σε υγροτόπους και σε έλη γλυκού, υφάλμυρου αλλά και αλμυρού νερού σπανιότερα. Είναι πολύ καλός κολυμβητής, αλλά κινείται με άνεση και στην ξηρά. Αναζητεί την τροφή του κυρίως το βράδυ, ενώ την ημέρα αναπαύεται σε λαγούμια. Κάθε μυοκάστορας χρειάζεται ημερησίως τροφή ίση με το 25% του βάρους του.

Τρέφεται με τη βλάστηση, όχι μόνο την υπέργεια αλλά και με ρίζες των φυτών και με τον τρόπο αυτό δημιουργεί απογυμνωμένα μπαλώματα στο έδαφος χωρίς ίχνος βιομάζας, τα οποία διασπούν το ενδιαίτημα άλλων ζώων.

Είναι ξένο είδος που ζει στη Νότιο Αμερική και μεταφέρθηκε στη Βόρειο Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία, στα τέλη του 19ου και τον 20ο αιώνα για την εκμετάλλευση της γούνας του. Όμως ορισμένα άτομα που απέδρασαν ή απελευθερώθηκαν από τα εκτροφεία, όταν δεν υπήρχε ζήτηση της γούνας τους και έκλεισαν οι επιχειρήσεις, κατόρθωσαν να εγκατασταθούν με επιτυχία στο φυσικό περιβάλλον των νέων περιοχών.

What's your reaction?