ΕΛΛΑΔΑΝΕΑ

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022: Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022: Γεγονότα, Γεννήσεις και Θάνατοι

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

14η ημέρα του έτους

Ανατολή Ήλιου: 07:38

Δύση Ήλιου: 17:29

Γιορτάζουν
Νίνα.

Επέτειοι και Λοιπές Εορτές
Ημέρα Θυσίας του Διασώστη
Παγκόσμια Ημέρα Λογικής
Πρωτοχρονιά για όσους χριστιανούς ακολουθούν το Ιουλιανό Ημερολόγιο (Παλαιό).
Ημέρα της Ενηλικίωσης στην Ιαπωνία (Seijin no Hi), για όσους και όσες εισήλθαν στο 20ο έτος της ηλικίας τους από τις 2 Απριλίου του προηγούμενου έτους και όσους και όσες θα εισέλθουν ως την Πρωταπριλιά του τρέχοντος έτους. Ο εορτασμός έχει κυρίως οικογενειακό χαρακτήρα και συνδυάζεται με τριήμερο αργίας.
Εθνική Ημέρα Σάντουιτς με Παστράμι στις Η.Π.Α. Το Παστράμι είναι αλλαντικό μόσχου,εβραϊκής προέλευσης,ιδιαίτερα δημοφιλές στις Η.Π.Α.

Γεγονότα
1690 O γερμανός οργανοποιός Γιόχαν Ντένερ από το Νυρεμβέργη κατασκευάζει το πρώτο κλαρινέτο.

1822 Το Κάστρο της Ακροκορίνθου
Ο Δημήτριος Υψηλάντης και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης κυριεύουν τον Ακροκόρινθο, κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης.

1915 Ιωάννης Μεταξάς
Ο επιτελάρχης και μετέπειτα δικτάτωρ Ιωάννης Μεταξάς σε υπόμνημά του προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο με τίτλο «Μικρά Ασία: δυνατότητες διανομής» προβάλλει ισχυρές επιφυλάξεις σχετικά με ενδεχόμενη εκστρατεία στο μικρασιατικό έδαφος.

1943 Φράνκλιν Ρούσβελτ – Γουίνστον Τσόρτσιλ
Συναντώνται μυστικά στην Καζαμπλάνκα ο βρετανός πρωθυπουργός Γουίνστον Τσόρτσιλ και ο αμερικανός πρόεδρος Φράνκλιν Ρούσβελτ, μαζί με στρατιωτικούς ειδήμονες, για το θέμα της ανάπτυξης ενός δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. (Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος).

1966 Ο Ντέιβιντ Τζόουνς ηχογραφεί το πρώτο τραγούδι του με τον τίτλο «Can’t help thinking about me». Την ίδια μέρα αλλάζει το όνομά του σε Ντέιβιντ Μπόουι για να μην συγχέεται με τον Ντέιβιντ Τζόουνς του συγκροτήματος «The Monkees».

1996 Ο πατριάρχης Βαρθολομαίος τάσσεται υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την αιτιολογία ότι έτσι θα λυθούν τα προβλήματα του Πατριαρχείου και της ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη.

Γεννήσεις
1896 Τζον Ντος Πάσος
Τζον Ντος Πάσος, αμερικανός συγγραφέας. («USA», «Μανχάταν Τράνσφερ», «42ος Παράλληλος») (Θαν. 28/9/1970)

1918 Δημήτρης Τσαφέντας
Δημήτρης Τσαφέντας, ελληνικής καταγωγής νοτιοαφρικανός, που το 1966 δολοφόνησε τον πρωθυπουργό του απαρτχάιντ Χέντρικ Φέρβερντ, επειδή οι αρχές του απαγόρευσαν να παντρευτεί μία μαύρη. (Θαν. 7/10/1999)

1941 Φέι Ντάναγουεϊ
Φέι Ντάναγουεϊ, αμερικανίδα ηθοποιός.

Θάνατοι
1951 Γρηγόριος Ξενόπουλος
Γρηγόριος Ξενόπουλος, έλληνας μυθιστοριογράφος, δημοσιογράφος και συγγραφέας θεατρικών έργων. (Γεν. 9/12/1867)

1957 Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ
Χάμφρεϊ Μπόγκαρτ, αμερικανός ηθοποιός. («Καζαμπλάνκα», «Το γεράκι της Μάλτας») (Γεν. 25/12/1899)

1966 Σεργκέι Κορόλεφ
Σεργκέι Κορόλεφ, σοβιετικός διαστημικός μηχανικός, από τους ανθρώπους που διαμόρφωσαν το διαστημικό πρόγραμμα της ΕΣΣΔ. (Γεν. 30/12/1906)

What's your reaction?