ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ.TVΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πεταλίδι: Από την Άνω Δροσιά και την Καρποφόρα μέχρι το κάστρο του Πέρα και την Ακρόπολη

Είναι γνωστό πως η ευρύτερη περιοχή του Πεταλιδίου κυοφορεί στα σπλάχνα της πολύ σημαντικό αρχαιολογικό πλούτο. Από την Καρποφόρα όπου στα Νιχώρια υπάρχει ποικιλία τάφων (θολωτοί – θαλαμωτοί κ.λπ.) καθώς εδώ αναπτύχθηκε σημαντικό οικιστικό κέντρο μέχρι τον λόφο της οχυρωμένης ακρόπολης της Αρχαίας Κορώνης στο Πεταλίδι (σημαντικά κατάλοιπα δημοσίων κτηρίων, ψηφιδωτά) αλλά και στο κάστρο του Πέρα με την προνομιακή θέση οφείλουμε να μεριμνήσουμε για την αξιοποίηση και την ορθή εκμετάλλευση του πλούτου αυτού.

Ακόμη και η Άνω Δροσιά αθέατη και άγνωστη, που είναι ένα χωριό που εγκαταλείφθηκε τη δεκαετία του εβδομήντα και δεσπόζει σε λόφο ελάχιστα μέτρα επάνω από τη σημερινή Δροσιά, στην ουσία πρόκειται για ένα πανέμορφο και ιστορικό χωριό γεμάτο μνήμες και συγκινήσεις για τους παλιούς που δυστυχώς λεηλατήθηκε βάναυσα με αποτέλεσμα να καταστραφούν πολλά πέτρινα σπίτια τα οποία θα μπορούσαν να αναστηλωθούν και το χωριό να αναδειχθεί σε μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Από το χωριό ξεκινούν μικρά μονοπάτια, μυστικά περάσματα που καταλήγουν σε μικρούς επίγειους παραδείσους. Σπαράγματα πολιτιστικής κληρονομιάς σαφώς συναντάμε και στα γραφικά χωριά του ΛΥΚΟΔΗΜΟΥ.

Μια από τις βασικές σκέψεις είναι η υλοποίηση μελέτης και πρότασης πολιτιστικών διαδρομών που θα συνδέουν αυτούς τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους οι οποίοι βρίσκονται πολύ κοντά σε (υποδομές) φιλοξενίας επισκεπτών άρα και μπορούν να αναδειχθούν σε πυρήνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης.

Η προσωπική αγωνία και το βήμα που πιστεύω ότι προέχει είναι η υλοποίηση διαβούλευσης μεταξύ φορέων δήμου – Περιφέρειας και πάντα με την επικουρική και επιβεβλημένη συμμετοχή της αρχαιολογικής υπηρεσίας για το πως πρέπει να “θωρακίσουμε” να διαφυλάξουμε τους αρχαιολογικούς μας χώρους. Το σημαντικότερο βήμα θεωρώ στο οποίο μπορεί να εμπλακεί η τοπική αυτοδιοίκηση και είναι μια παλαιότερη πρόταση μου σε δημοτικό συμβούλιο, είναι η διείσδυση της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των πολιτών μέσα από εκπαιδευτικές εκδρομές, δράσεις κλπ όπου ο δήμος μπορεί να εδραιώσει και να καθιερώσει προκειμένου η τοπική κοινωνία να κατανοήσει και να διεκδικήσει την διαφύλαξη και ανάδειξη της περιοχής χωρίς να στοχεύει στην εκμετάλλευση μόνο ενός πρόσκαιρου τουριστικού προϊόντος.

anagnostis.org