ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Στην Άγκυρα την Πέμπτη ο Στόλτενμπεργκ για την ένταξη Σουηδίας-Φινλανδίας

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, πρόκειται να μεταβεί αύριο, Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, στην Τουρκία για τριήμερη επίσκεψη.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ πρόκειται θα έχει συνομιλίες με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, και θα συναντηθεί επίσης με τους υπουργούς Εξωτερικών και Άμυνας της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Χουλουσί Ακάρ αντίστοιχα.

Οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν στην παράταση της συμφωνίας για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών και στη δρομολούμενη ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί από τα μέσα Μαϊου να μπλοκάρει την ένταξη Στοκχόλμης και Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ, κατηγορώντας τη Σουηδία και τη Φινλανδία ότι προστατεύουν Κούρδους μαχητές του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και των Μονάδων Προστασίας του Λαού, που θεωρούνται τρομοκρατικές οργανώσεις από την Άγκυρα.

Ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει ότι η τουρκική Εθνοσυνέλευση δεν θα επικυρώσει την ένταξη των δυο χωρών όσο δεν τηρούνται τα αιτήματα έκδοσης που διατύπωσε η Άγκυρα.

Μέχρι σήμερα, 28 από τα 30 κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας επικύρωσαν την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας, η οποία αναμένεται να εγκριθεί ομόφωνα. Μόνο η Ουγγαρία και η Τουρκία μένουν ακόμη να δώσουν την τελική σύμφωνη γνώμη τους.